Kaynaklar'dan...

Zonguldak’ta 60 işçi işten atıldı, 350 işçi üretimi durdurdu

nasil-aciklayacaklar

Mehmet Hattat’ın sahibi olduğu Hattat Holding, Zonguldak’ın Ereğli ilçesine bağlı Kandilli beldesinde rödavans yoluyla işlettiği madende 60 işçinin işine son verdi. Holdingin bu hamlesinin ardından sabah vardiyasında çalışan 350 işçi, üretimi durdurarak ocaktan çıkmama eylemi başlattı.

2005’te Türkiye Taşkömürü Kurumu’ndan (TTK) ihale ile kiraladığı sahada üretim yapan ancak ihale sözleşmesinde belirtilen kömür rezervi sahada olmadığı gerekçesiyle daha önce 29 işçiyi işten çıkaran Hattat Holding’e bağlı Hema Kömür İşletmeleri, aynı gerekçeyle 60 işçiyi daha çıkardı.

Öte yandan Hema Kömür İşletmelerinin bundan önce Amasra’da işlettiği madende üretim vaatlerini yerine getirmediği, buna rağmen devletten üç kez uzatma aldığı Sayıştay raporlarına yansımıştı.

Bu sabah vardiya öncesi işten çıkarılanların isim listesi ve iş akitlerinin sonlandırılmasıyla ilgili duyuru ocak girişine asıldı. Duyuruda, işçilerin çıkarılmasına gerekçe olarak 12 milyon ton rezerv bulunduğu belirtilen ve ihaleye çıkılan sahada 4- 4.5 milyon ton kömür rezervi bulunduğu ve TTK’nın hazırlık çalışmaları için ek süre vermediği gösterildi.

Duyuruyla arkadaşlarının işten çıkarıldığını öğrenen 350 işçi sabah üretimi durdurma kararı aldı. İşçiler ocağa girerek üretim noktalarına dağılmadan ‘kuyudibi’ olarak tabir edilen yerde beklemeye başladı.

İşçiler, gece vardiyası yapan arkadaşlarının işten çıkarmalardan haberdar olmadığını, eyleme katılan işçilerin sayısının ilerleyen saatlerde artacağını söyledi. Genel Maden İşleri Sendikası (GMİS) Armutçuk Şube Başkanı İsa Mutlu, “Saat 16.00’dan sonra yaklaşık 600 arkadaşımız yer altında kendilerini kilitlemiş olarak eylemlerini devam ettirecekler. Eylemin ne kadar süreceği konusunda karar yok” diye konuştu.

Toplam 800 işçinin çalıştığı ocakta işletme ile TTK arasındaki sorunun çözülmesi için altı aydır çalmadıkları kapı kalmadığını ancak bir sonuç alamadıklarını belirten Mutlu, şunları söyledi:

“Devletimiz, yeni çıkacak olan torba yasa ile beraber, işverenin bu işe mazeret olarak gösterdiği mali külfeti gidermeye yönelik adımı atacağını açıklamış olmasına rağmen bu güne kadar böyle bir adamın atılmaması bu süreci hızlandırmıştır. Umarım en kısa sürede devlet yetkilileri bu soruna çözüm bulurlar.”

İşine son verilen işçilerden üç yıllık maden işçisi İbrahim Ergün, “İşten atıldığımı sabah gelince öğrendim. İşsiz kalmamız zor. Ailelerimizin bundan şu an haberleri yok. Ailelerimize bunu nasıl açıklayacağımız biz de bilmiyoruz. Bu 60 kişi ile de kalmayacak, bunun devamı gelecek. Çünkü burada artık bir kıyım başladı. Bu kıyımın sonu nereye gider bilinmez. İşçi arkadaşlarımız bize destek vermek için aşağıdalar, hepsine teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Related Articles

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to top button