Yurtlarda Sıkıyönetim Dönemi: Hükümeti Eleştirene Yurt Yok!
YURTKUR Yurt İdare ve İşletme Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle, Twitter’da hükümeti eleştiren öğrenci yurttan atılacak. Toplu eylem yapılan yurtlar da bakan kararıyla kapatılacak.
Taraf‘tan Adnan Keskin‘in haberinde göre, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (YURTKUR) Yurt İdare ve İşletme Yönetmeliği’nde kapsamlı değişiklikler yapıldı. Basında ya da sosyal medyada hükümet aleyhine ifadeler kullanılması ceza nedenleri arasına alındı. Bu yolla “sıkıyönetim” genişletilirken yurtlar adeta Gençlik ve Spor Bakanı’nın çiftliği haline dönüştürüldü. Yeni yönetmeliğe göre, en az asgari ücret düzeyinde ücretle sürekli bir işte çalışanlar veya sürekli geliri olanlar artık devlet yurtlarına kabul edilmeyecek.
Sosyal medyaya ceza
Yeni yönetmelikte mevcut düzendeki yasakçı maddelerin tümü korunurken, ek yasaklar icat edildi. Yurtlarda ceza gerektiren yasaklar listesine “Basın, sosyal medya ile görsel medyada yurt öğrencileri ile Kurum veya diğer kamu kurum ve kuruluşları aleyhinde gerçeğe aykırı beyanlarda bulunmak” da eklendi. Örneğin sosyal medya iletisinde yurt yemeklerinden şikayet eden ya da hükümetin üniversite politikasını eleştiren öğrenciye kınama cezası verilecek. Kamu kurum ve kuruluşları, dolayısıyla yöneticileri aleyhine beyanda bulunmaya devam etmesi hâlinde öğrenci yurttan çıkarılabilecek. Yönetmelikteki en dikkat çeken düzenleme, üniversite yurtlarını adeta ilgili bakanın çiftliği haline dönüştürmesine elverecek değişiklikler oldu.
Gençlik-Spor Bakanı’na mevcut yönetmelikte olmayan gerekçelerle yurt kapatma yetkisi de verildi. Buna göre Bakan, artık “Yurtta barınmakta olan öğrencilerin bu yönetmelik hükümlerine açık, aykırı davranışta bulunmaları.” halinde (toplu protesto vb.) o öğrenci yurdunu kapatma kararı verebilecek. Kapatma süresini belirlemeye de yine Bakan yetkili olacak.
Bunlara ek olarak, devlet burslusu olarak kurum yurtlarında kalan ve yurt ücreti tahsis edilmeyen öğrenciler ile ikili anlaşmalar kapsamındaki öğrenciler hakkında karar verme yetkisi de YURTKUR’dan alınarak bakana verildi.
Mevcut yönetmelikte yurtların ve ona ait tesislerin işletmecisi olabilmek için aranan şartlara da el atıldı. Halen, yurt binalarında işletmeci olabilmek için, ilgili ‘İlgili meslek kuruluşlarına veya Ticaret Odasına kayıtlı bulunmak’ şartı vardı. Dün, bu şart kaldırıldı. Böylece yurt ve işletmeler istenilen kişiye verilebilecek.
Bakana ‘sınırsız kontenjan’ yetkisi
Yeni yönetmelikte ‘devlet yurtları bakanın çiftliği haline geliyor’ dedirten bir başka önemli düzenleme daha bulunuyor. Buna göre, bakan, istediği üniversite yurdunda istediği kadar yatağın, istediği kişilerce gerektiğinde kullanmak üzere boş tutulmasını sağlayabilecek.
Mevcut yönetmeliğe göre taksirli suçlar hariç haklarında mahkumiyet bulunanlar ile yurda girme şartlarını sonradan kaybetmiş öğrencilerin yurtlarla ilişkisi süresiz kesiliyordu. Dünkü yönetmelikle buna, “yurda giriş şartlardan herhangi birini taşımadığı sonradan anlaşılanlar” da eklendi.