Kaynaklar'dan...

Yerinde dönüşüm sloganıyla evi yıkılan aileler geceyi sokakta geçirdi

radikal01092013

Ataşehir Belediyesi’nin ‘yerinde dönüşüm’ projesi kapsamında 40 yıllık mahalle yerle bir edildi. Evi yıkılan aileler geceyi sokakta geçirdi.

Ataşehir Belediyesi’nin Emekevler’de ‘yerinde dönüşüm’ adı altında gerçekleştirdiği yıkım, 40 yıllık mahalleyi yerle bir etti. Çarşamba günü mahalleye çevik kuvvet ekipleri eşliğinde giren belediyenin iş makineleri, vatandaşların eşyalarını boşaltmasını beklemeden yıkıma başladı. Yıkımdan haberleri olmadığını söyleyerek iş makineleriıne engel olmaya çalışanlara polis, biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti. Belediyenin verdiği bilgiye göre mahallede 367 ev yıkıldı.

Kurtarılmış bölge gibi…

1970’lerde kurulan mahallede tek katlı evler, bahçeler içinde meyve ağaçları, sıkı komşuluk ilişkileri var, bakkalda hâlâ veresiye geçiyor. Ataşehir’in yıllar içinde yapılaşmaya açılmasıyla mahallenin etrafı yüksek bloklar ve rezidanslarla çevrilmiş. Mahalleye ilk yerleşenlerden tekstil işçisi Meryem Buldurcu, “Şimdi bize işgalci diyorlar. Buraya yerleşmemize 35 sene önce engel olsaydılar, biz de buranın çamurunu, çöpünü çekmez, başımızın çaresine bakardık. Üç göz evin içinde beş çocuk büyüttüm, hâlâ üç gözün içindeyim. Sadece hakkımızı istedik, bir daire verin yeter dedik ama hayvan muamelesi gördük” diye konuştu. Yıllardır mahalle bakkalını işleten Neriman Ercan da “Özal zamanında tapu tahsis belgelerimizi verdiler, üç sefer affa uğradık. Şimdi buralar değerlendi diye bizi hiçe sayıyorlar” dedi.
Çarşamba ve perşembe günü çevik kuvvet eşliğinde yapılan yıkım sırasında vatandaşlar, kendilerine hiçbir resmi tebliğ yapılmadığını, çarşamba sabahı karşılarında aniden iş makinelerini bulduklarını söyledi. 30 yıldır ailesinin Emekevler’de yaşadığını anlatan Mehmet Aydın , “Babam köyde, yıkım haberini radyoda duyunca işten koştum geldim. Kapıyı kırdık öyle girdik, eşyaları boşaltıyoruz. Bu iş böyle habersiz yapılmaz” diye isyan etti. Aydın, yıkılan evin yerine ne yapılacağı ve kaç lira borçlandırılacakları konusunda resmi hiçbir bilgilendirme yapılmadığını söyledi.
Yıkım için evlerin elektriği ve suyu da kesildi. Mahalleli günlerdir yıkanamıyor, tuvaletleri kullanamıyor. Koah hastası Uygun Yüksekova da elektrikle çalışan solunum cihazıyla yıkımın tozu dumanı arasında sokakta kaldı. Yüksekova, “Biraz müddet verin de eşyalarımızı boşaltalım dedik ama dinletemedik” diye konuştu.

Romanlar ikinci kez mağdur oldu

Küçükbakkalköy’de 2011 yılında yine Ataşehir Belediyesi tarafından evleri yıkılarak buraya gelen Romanlar da ikinci kez aynı mağduriyeti yaşıyor. Yüksekova ve Büyüktuna aileleri geceyi arabalarında ve evlerinin yıkıntılarının yanı başına serdikleri minderlerde geçiriyor. Kudret Yüksekova, ağaca astığı kuş kafesini göstererek “Makineler evi yıkarken içeri daldım, iki kuşumu zor kurtardım” diyor. Bu akşam nerede kalacaklarını bilmiyorlar.
‘Yıkım hukuksuz’
Mahallede 320 kişinin avukatlığını üstlenen Nimet Çelen yaşanan sürece ilişkin şunları söyledi: “775 Sayılı Gecekondu Kanunu’na göre mahalle 2006’da imara açıldığı anda tapu edinme hakkı verilmesi gerekirdi ama verilmedi. Bunun için iki sene önce açtığımız tapu tescil davalarımız devam ediyor. Ayrıca Ataşehir Belediyesi’nin K Yapı’ya verdiği ihalenin usulsüz olduğuna dair açtığımız dava da idare mahkemesinde. Belediye basına ‘Herkes ev sahibi olacak’ diyor ama mahkemede bu sözlerin zabıta geçmesini istediğimizde kabul etmediler, hukuki güvence altına almak istemediler. Yıkım günü basın oradaydı. Belediyeye ‘Yıkım kararının bir nüshasını getirin, size mukavemet etmeyeceğiz’ dedik ama getiremediler. Yapılan işlemler hukuksuz.”
Ataşehir Belediyesi Basın Danışmanı Cafer Özilhan ise Radikal’e yıkımın dün akşam saatlerinde sonlandığını belirterek gerekli tebligatların 15 gün önce yapıldığını söyledi: “Arazi belediyenin arazisi. Yüzde 40’ı zaten boşaltılmıştı. Sorun çıkaranlar AKP ’li iki müteahhit firmanın ‘Biz size bir değil iki daire vereceğiz’ ittirmesiyle hareket ediyorlar, art niyetliler. ‘Gidecek yerimiz yok’ diyen vatandaşları da iki gündür öğretmen evinde konuk ediyoruz. İsteyen herkes yeni konutlarda daire sahibi olacak, inşaatlar sürerken 18 ay kira yardımı yapılacak, kimse mağdur edilmeyecek.”

Yıkılan evlerin yerine 1400 lüks konut yapılacak
Yıkılan evlerin yerine yapılacak inşaatın ihalesini, kat karşılığı olarak Grey Yapı ortak girişiminden K Yapı Gayrimenkul ile Solid Gayrimenkul ortaklığı kazandı. K Yapı’nın sitesinde proje ile ilgili “ İstanbul ’un konut sektöründe en hızlı gelişen ve yatırımlarında en çok prim kazandıran bölgesi olan Ataşehir’de yer almakta olup, 57.755 m2 alanda yaklaşık 1400 konutun olduğu en prestijli projelerdendir” yazılı.

Havuzlu prestijli site geliyor
Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, daha önce basına yaptığı açıklamalarda Emekevler Projesi ile “Gecekonduda yaşayanların lüks rezidans dairelerine taşınacağını” iddia etmişti. Belediyenin basın açıklaması şöyle: “ Atatürk Mahallesi, Emekevler bölgesinde 25 yıldır süren mülkiyet sorunu, nihayet gecekondu hak sahipleri lehine çözümlenmiş bulunmaktadır. Gecekondu sahipleri, Emekevler Mahallesi’nde yapılan yerinde dönüşüm projesi kapsamında, noter huzurunda çekilecek kura sonucunda belirlenecek 115 m2 (kapalı otoparklı, yüzme havuzlu, sosyal tesisli, çocuk oyun alanları vb.) dairelerden, daire teslimleri yapıldıktan sonra 20 yıl vadeli olarak 80 TL ile 150 TL arasında değişen taksit tutarları ile lüks 1 (birer) daire sahibi olacaklardır.” Açıklamada Kadıköy Belediyesi ile TOKİ arasında imzalanan protokol gereği TOKİ tarafından 1/1000 ölçekli uygulama imar planının 2006’da onaylandığı ve 230 dönüm arazinin 57 dönümünün konut, geri kalan kısmının ise bölge parkı yapılacağı belirtildi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu