Kaynaklar'dan...

Yağmur Mobilya işçileri fabrika önünde beklemeyi sürdürüyor

yagmur-mobilya

Yağmur Mobilya işçileri 2 aylık ücretleri ve kıdem tazminatlarının ödenmesi için fabrika önünde beklemeyi sürdürüyor. Yıllardır yaşadıkları haksızlıkların üzerine birden bire fabrikanın kapanacağını öğrendiklerini söyleyen işçiler devlet yetkililerinin kendilerini görmezden gelmesine tepkili.

Haziran ayında gözaltına alınan patronun uzun süredir ortada olmadığını anlatan işçiler, patron tarafından zorla üye yapıldıkları Hak-İş’e bağlı Öz Ağaç-İş Sendikası’ndan daha sonra istifa etmeye zorlandıklarını anlattı. İşçiler Öz Ağaç-İş’ten de kimsenin yanlarına gelmediğini ifade etti. Fabrika müdürünün kendilerini “Kayyım gelecek, maaşlarınız devlet garantisinde olacak” dediğini anlatan işçiler, bunun da yalan olduğunu kısa süre sonra öğrendiklerini dile getirdi.

5 yıldır Yağmur Mobilya’da çalışan Bedretti Turku, herkesin kredi ve ev borçları olduğunu belirterek “Cumhurbaşkanımızdan yardım talep ediyoruz. Siz bugün işçiye sahip çıkmazsanız. Bu işçi de yarın sizin için meydana dökülmez. Biz size sahip çıktıysak, bu işçi bu durumdaysa, sahip çıkmanız gerekiyor” dedi. Patronun kendilerine bir maaş artı 100 lira para teklif ederek sendikadan istifaya zorladığını hatırlatan Bozdoğan, “Sendikada 80 kişi kaldı. Vaat edilen para verilmedi. Sendikadan da gelen olmadı. Yetkililere ulaşamadık” dedi.

17 senedir fabrikada çalışan Adnan Ünal ise “Ne sendika görevliler var, ne milletvekilleri… Bir tane milletvekili bizi derdimizi sormadı” dedi. Arif Dikoğlu da 3 yıl boyunca kendilerinden her ay 59 lira aidat kesen sendikaya tepki göstererek “Her ay para kesmesini biliyorlar. Bizim hakkımızı savunmuyorlar. 3 senedir neden para kesiyorsunuz. Adamlar yok. Sendikaya ulaşamıyoruz” dedi. Zeynep Demirezer, kısa bir süre önce iş kazası geçirmiş, alçılı eliyle fabrika önünde bekliyor. Ocak ayından beri fabrikada çalışan Demirezer, “Parmağımda kırık var, bunu ancak 5 gün sonra öğrendik. Bu halde alacaklarımız için bekliyoruz” dedi.

İşçiler patronun Yağmur Mobilya dışında Almino, Türkmen mobilya, Panello gibi farklı isimde fabrikaları olduğunu belirterek bu firmalar arasında işe giriş çıkış yapılarak kıdem tazminatlarının gasbedildiğini söyledi. 20 yıldır fabrikada çalışan Mahir Bozdoğan, 1996 yılında ilk kez işe ilk girdiğinde 3 ay sigortasının yatmadığını, 2001’de girdi çıktı yapıldığını belirterek daha sonra bir Türkmen’de, bir Yağmur’da işçi gösterildiğini anlattı. Bozdoğan, 20 yıldır çalıştığı halde 2.5 yıllık işçi gibi göründüğünü söyledi.

Sürekli ekmekleriyle tehdit edildiklerini dile getiren Hakan Yıldız, “Bir şey söylediğimizde işinize gelirse. İstemeyen istifasını versin deniliyordu” dedi. 2004’te işe girdiğini anlatan Yıldız iki yol boyunca sigortasının yapılmadığını ifade etti. 3 çocuğunun evde ekmek beklediğini dile getiren Yıldız, şöyle devam etti: “Buraya güvenip bankadan kredi çektim. Devletten yardım bekliyoruz. Cumhurbaşkanımızdan yardım bekliyoruz.” 13 yıldır fabrikada çalışan Ahmet Kurmuş 30 bin lira alacağı olduğunu belirterek “3 aydır maaşımızı alamıyoruz. Evde 3 çocuğum var. Kredi borçlarımız var. Nasıl geçineceğiz?” diye konuştu. Parmağını Yağmur Mobilya’da çalışırken iş kazasında kaybettiğini dile getiren Kurmuş, patronun yaşananları iş kazası olarak gösterilmemesi karşılığı kendisine 2 bin 500 lira verdiğini, ancak bu parayı her ay 250 lira keserek geri aldığını anlattı.

Related Articles

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Check Also
Close
Back to top button