Vatandaşın borcu 1 yılda 428 milyar liraya çıktı
Borcu borçla çevirerek ayakta kalmaya çalışan vatandaş, bankalara koştu Konut, ihtiyaç, kredi kartı ve taşıt için alınan kredi 428 milyar liraya çıktı.
Ekonomide yaşanan durgunluk vatandaşı borçla yaşamaya zorluyor. Kazancı enflasyon karşısında eriyen vatandaş, ihtiyaçlarını borçlanarak karşılamak zorunda kalıyor. Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi verilerine göre, son bir yılda 1.6 milyon kişi daha konut, ihtiyaç, kredi kartı ve taşıt kredisi kullanarak bankalara borçlandı.
Toplam 26.4 milyon vatandaşın sadece bankalara olan borcu son bir yılda yüzde 8.1 aratarak 428 milyar TL’ye çıktı. Kişi başına düşen ortalama bireysel kredi borcu ise 16 bin TL’yi aşıyor.
Bankalara olan borcun 160 milyar TL’sini ihtiyaç, 158 milyar TL’si konut, 30.3 milyar TL’si taşıt, 79 milyar TL’si ise kredi kartları oluşturuyor. Sektörün 1.8 milyar TL’lik toplam kredi stoku içerisinde tasfiye olunacak alacaklar ise bir yılda yüzde 32 artarak 58.6 milyar TL’ye ulaştı.
15 Temmuz sonrasında büyümede yaşanması beklenen yavaşlama nedeniyle bankalar konut faizlerinde indirime gitti. Bu yüzden ağustos ayı verileri açıklandığında konut kredisi alan vatandaş sayısının hızla artması bekleniyor. Haziran verilerine göre Türkiye’de toplam 2.3 milyon kişinin 158 milyar TL konut kredisi borcu var. Konut kredisi borçlu sayısı son bir yılda 100 bin arttı. Borç tutarındaki artış yüzde 9 oldu. Kişi başı ortalama konut kredisi borcu ise 70 bin TL’yi buluyor.
XTB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Arzu Toktay, Merkez Bankası’nın son aldığı önlemlerin nerede ise tamamının bankaların kredi verme kabiliyetini artırıcı nitelikte olduğunu söyledi. Toktay, “Ekonomi yönetiminin şu dönemde önceliğinin ekonomik büyüme olduğunu anlıyoruz. Ekonomi yönetimi iç talebe dayalı büyümeye ivme kazandırmak için elinden geleni yaparken bankalar kredilerin geri dönmeme riskine karşı temkinli” diye konuştu.
Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’nin haziran ayı verilerine göre, konut kredisi riski en yüksek şehir 52.7 milyar TL ile İstanbul olurken ardından 19.7 milyar TL ile Ankara, 11.3 milyar TL ile İzmir geliyor. Ancak, konut kredilerinde son 1 yılda riski en hızlı artan il Muş ve Şırnak oldu. İstanbul’da kişi başı ortalama konut kredisi riski 96 bin TL’yi buluyor. Gaziantep 82 bin TL, Muğla ise 77 bin TL ile kişi başı ortalama konut kredisi riski en yüksek şehirler sıralamasında başı çektiler. Öte yandan, konut kredilerinde batık oranı en yüksek şehirler ise sırasıyla Bitlis, Şırnak, Mardin ve Siirt oldu.