Üniversiteye ‘Katlamalı Harç’ geliyor
Üniversitelerde ardarda uygulanmaya başlanan katlamalı harç sistemi ile devlet paralı eğitimi üniversitelere yeniden sokmaya çalışıyor. Bu sene bütün üniversitelere geleceği söylenen katlamalı harçlarla birçok üniversitelinin milyarları aşan borçları ortaya çıkacak.
YÖK tarafından 2012-2013 yılında yasayla geçirilen ancak harç karşıtı eylemler nedeniyle ertelenen Katlamalı Harç Sistemi yeni dönemde birçok üniversitede uygulanmaya başlandı. Henüz resmi bir açıklaması olmayan harç sistemiyle ilgili, sisteme geçen üniversiteler “İkinci dönem tüm üniversitelere katlamalı harç geliyor” açıklamasında bulunuyor
İddialara göre, dönem arasında ve 2. Dönem başında birçok üniversite öğrencisi katlamalı harç sistemine göre ciddi miktarda paralar ödeyecek
Katlamalı harç nedir?
Katlamalı harç, 4 yıllık bölümlerde ilk 4 yıl içerisinde bir dersi 3 veya daha fazladan alma durumunda veya Meslek Yüksek Okulları’nda 2. Seneden sonra, 4 yıllık fakültelerde ise 4. Seneden sonra her alınan dersten alınacak “ek ders ücretine” deniyor.
Örneğin; 1. Sınıftaki bir dersten 2 sene kalan ve 3. Sınıfta bu dersi tekrar alan bir öğrenci, katlamalı harç ödüyor. 3. Kere geçilemeyen ve ve 4. Sene alınan derste ise katlama katsayısı artarak ek ödeme alınıyor. Aynı sistemde 4 senede okulu bitiremeyen öğrenciden de ek ödeme alınıyor.
Uygulamaya geçen Zonguldak, Sakarya, Kayseri ve Denizli’deki üniversitelerde ilk tarih olarak 2012-2013 eğitim öğretim yılı baz alınıyor.
Genelgede yer alan tablolar:
Normal Öğrenim Süresi İçinde
3. Kez Alınıyorsa Kredi başına katkı payı veya öğrenim ücretinin %50 fazlası,
4. Kez Alınıyorsa Kredi başına katkı payı veya öğrenim ücretinin %100 fazlası,
5 veya Daha Fazla Alınıyorsa Kredi başına katkı payı veya öğrenim ücretinin %300 fazlası,
Okul Uzadıysa
1. Kez Alımda Kredi başına katkı payı veya öğrenim ücretinin %100 fazlası,
2. Kez Alımda Kredi başına katkı payı veya öğrenim ücretinin %200 fazlası,
3. Kez Alımda Kredi başına katkı payı veya öğrenim ücretinin %300 fazlası,
4 ve Daha Fazla Alımda Kredi başına katkı payı veya öğrenim ücretinin %400 fazlası,