Su altında kalacak Hasankeyf’te tarihi köprüde niye restorasyon yapılıyor?
Ilısu Baraj projesi nedeniyle sular altında bırakılacak Hasankeyf’teki tarihi Taşköprü’de, anlaşılması zor bir restorasyon çalışması başlatıldı.
Batman’ın Hasankeyf ilçesinde 12 bin yıllık geçmişe sahip camiler, kiliseler, köprüler, kaleler ve mağaralar, Dicle Nehri üzerinde yapımı süren Ilısu Barajı nedeniyle sular altında kalacak. Bu yıkım projesine dönük çalışmalar son hızıyla devam ederken nehrin üzerinde yer alan 2 bin 500 yıllık Hasankeyf köprüsünde restorasyon çalışması başlatılması ilçe sakinlerini şaşırttı.
Sular altında kalacak köprünün tadilatını Ulaştırma Bakanlığı üstlenirken, Urfa’dan getirilen taş ustaları ile karayolları personeli köprüde çalışma halinde. Bir süre önce başlatılan çalışmalar sonucu köprünün bir ayağı restore edilirken, diğer ayağındaki çalışmalar ise sürüyor.
Yürütülen restorasyon çalışmalarına Hasankeyfliler kadar ilçeyi gezen turistler de şaşkın. Turist rehberlerine yöneltilen ilk soru, “Madem Hasankeyf sular altında kalacak, neden Taşköprü’nün restorasyonu yapılıyor?” oluyor. Turist rehberlerinin yanıtlamakta güçlük çektiği bu sorunun cevabı, birçok kişiye göre rant.
Sular altında kalacak olmasına rağmen Taşköprü’nün neden restore edildiğini Hasankeyf Kaymakamlığı’na soran yurttaşlar anlatılanlara göre, “Barajın ömrü zaten kısa, o yüzden köprü sular altında kalınca taşları yerlerinden sökülmesin ve sağlam kalsın, sular çekildiğinde tekrar kullanılabilsin diye restore ediyoruz” yanıtını aldı.
İlçe sakinlerinin iddialarına göre, süren restorasyon çalışmaları kapsamında köprünün tek ayağı için bu zamana kadar yaklaşık 20 milyon TL harcandı.