Polis, Soma duruşmasına hazır!
15 Nisan’a ertelenen Soma Davası duruşmasında, salona jandarma ve polis de girecek, madende ölen işçilerin aileleri ile sanıklar arasında etten duvar örecek.
13 Nisan Pazartesi günü Manisa’nın Akhisar ilçesinde başlayan ancak 15 Nisan Çarşamba’ya ertelenen Soma Davası için ek önlemler alındığı öğrenildi. Geçen yıl 13 Mayıs’ta 301 maden işçisinin ölümüyle sonuçlanan Soma maden faciasının duruşmasına yarın 09.00’da kaldığı yerden devam edilecek.
301 işçinin ölümünde kusurları bulunduğu için haklarında dava açılan 8’i tutuklu 45 sanık için Manisa’nın Akhisar ilçesinde dün yapılan ilk duruşma olaylı bitmişti. Mahkeme heyeti, ailelerin tepkisi üzerine, cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi’yle (SEGBİS) ifade vermelerini kararlaştırdığı tutuklu 8 sanığın, mahkeme salonuna getirilmesine karar vermişti.
Akhisar’da özel bir salonda yarın devam edilecek duruşma için ek güvenlik önlemleri alındığı öğrenildi. Duruşma salonu dışındaki sıkı önlemlerin yanı sıra, duruşma salonunda jandarma ve polis önlem alarak aileler ile sanıklar arasında etten duvar örecek.
Maden- İş Sendikası Ege Bölge Şubesi Recep Satır, ölen madencilerin yakınlarının tutukluları görüp onlarla yüzleşmesi gerektiğini, bu nedenle de mahkemenin kararının olumlu olduğunu söyledi. Ölen 301 madenciden birisi olan Muhammet Girgin’in eşi Derya Girgin ise, “Devlet neden korkup sanıkları koruyor? Elbette ki sanıklar gelecek, her şeyi yüzlerine baka baka söylemek istiyoruz. O salonda 301 hikâye vardı. Herkesi dinlesinler ondan sonra, gidip cezaevinde Allah’la baş başa kalsınlar. Cezalarını alsınlar” dedi.
13 Mayıs 2014’te Soma’da meydana gelen maden faciasında resmi rakamlara göre 301 işçi hayatını kaybetti. Faciadan sonra başlayan hukuki süreçte, facianın meydana geldiği Soma Kömür İşletmeleri A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru ile İşletme Müdürü Akın Çelik’in de aralarında bulunduğu 8 kişi tutuklandı.
3 Kasım 2014: Soma Cumhuriyet Savcılığı fezlekeyi hazırlayıp Ağır Ceza Mahkemesi’nin faaliyet gösterdiği en yakın ilçe olan Akhisar Cumhuriyet Savcılığı’na gönderdi.
10 Kasım 2014: Akhisar Cumhuriyet Savcılığı fezlekeyi inceleyip iddianameyi hazırladı ve Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’ne sundu.
25 Kasım 2014: İddianameyi inceleyen Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi 4 noksan madde nedeniyle savcılığa iade etti. Bunun üzerine Akhisar Cumhuriyet Savcılığı iddianamenin iadesine itiraz etti. İddianame bu kez Manisa Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Manisa Ağır Ceza Mahkemesi ise eksikleri 2 maddeye indirdi.
Aralık 2014: Bunun üzerine Soma Savcılığı’na dönen dosyada eksiklerin giderilmesi için yeniden çalışma yapıldı.
2 Mart 2015: Facianın yıl dönümüne iki ay kala iddianame Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi. İddianamede tutuklu 8 kişi için, “Olası kastla adam öldürme” suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, “Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama” suçundan 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası istedi. Tutuksuz 37 zanlı için de, “Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma” suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istendi.
Cezalandırılmaları istenen sanıklardan tutuklu olanlar şöyle: Soma Kömür İşletmeleri A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, maden mühendisleri Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık, Ertan Ersoy, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş Genel Müdürü Ramazan Doğru, İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı, İşletme Müdürü Akın Çelik, emniyet teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik.