Milas’ta Pamuk Üreticileri Artan Fiyatlardan Şikayetçi
Muğla Milas’ta pamuk yetiştiriciliği yapan Yılmaz Uyanık, fiyatı artan mazot, gübre, su ve ilaç girdilerinden kaynaklı tarlayı ekemez duruma geldiğini dile getirdi.
Muğla’nın Milas ilçesinde çiftçilikle geçimini sağlayan vatandaşlar, artan girdi maliyetlerinden kaynaklı zor günler yaşıyor.
40 yıldır pamuk tarlası olduğunu belirten Çiftçi Yılmaz Uyanık, en son gelen zamlardan kaynaklı ekim yapamaz duruma geldiklerini söyledi. Çevrelerinde bulunan çiftçilerin pamuk ekiminin maliyetinden ve ekonomik krizden dolayı buğday ve mısır ekmeye yöneldiğini ifade eden Uyanık, “Babadan kalma topraklarımda 40 yıldır çiftçilik yapıyorum. Daha önce tarım arazimin suya yakınlığı bakımından pamuk yetiştirmenin daha uygun olduğunu düşündüm. Pamuk sektöründe çiftçinin yetiştirdiği ve ürettiği ürünün fiyatını kendisinin belirlememesi büyük sorun oldu. Her sektörde çiftçi kendisi belirler ama bizim bunu belirleme şansımız yok. Alıcı, kendisi belirliyor ama masrafını biz ödüyoruz” diye belirtti.
“EKTİĞİMİZİN ÜÇTE BİRİ KALIYOR”
Ekilen arazi bakımından Türkiye’nin pamuk ihtiyacının üçte birini karşılayabildiklerini ve pamuk maliyetinin çok yüksek olduğunu anlatan Uyanık, “Tarla kirası ve ekiminden toplamına kadar düşünürsek 4 TL’nin üzerinde bir maliyeti var. Bugünün şartlarında düşünürsek bizim 3 buçuk TL’den pamuğu satarsak masrafı karşılamıyor. Böyle olursa da ekememeye başlayacağız. Bu yıl fiyatlarımızda sıkıntı var. Çünkü pamuğun dünya borsası düşüyor. Türkiye borsası da düşüyor ve ülkede bir ekonomik kriz var. O yüzden bunu işleyecek fabrikalar var. Pamuğu ipek haline getiren fabrikalar var. Hal böyle olunca yaşanan sorun ve sıkıntılar üreticiye yansıyor” diye konuştu.
“MALİYETLER ÇOK YÜKSEK”
Çiftçiyi en çok akaryakıt maliyetlerine gelen zamların etkilediğini vurgulayan Uyanık, şöyle devam etti: “Mazot maliyetleri çok yüksek. Devlet çiftçi düşünmüyor. Başka bir şansımız yok. Ektiğiniz ürünün tarlada kaç kilo vereceğinin bir hesabı yok. Doğa size ne verirse. Zamlar demek senin elindeki kârın ve kazancın gitmesi demektir. Eğer düşük bir verim veya yağışlı bir yıla denk gelirseniz akaryakıt zamları bizim kazancımızdan götürüyor. Biz çiftçilerin ayakta kalması için akaryakıt desteği verilsin. Biz fazlasını kullanırsak kendi cebimizden ödeyeceğiz.”
“DESTEK DEVEDE KULAK”
Dışa bağımlılıktan kaynaklı tohumun kilosunun çok pahalı olduğunu da dile getiren Uyanık, “Tohumun kilosu yaklaşık 22 TL. Biz tarlamıza üç kilo tohum atıyoruz. Bu da büyük bir maliyet. Tohum, dışarıdan geldiği için çok büyük maliyetle geliyor. Geçen sene ile bu sene arasında yüzde 80- 90 gibi bir artış var. Çiftçiye verilen destek ortada bir dönüm için 3- 4 litre mazot veriliyor. Biz bir dönüm arazide 30 litre yakıyoruz. Verilen destek devede kulak kalıyor. Eskiden verime göre veriliyordu. Şimdi standart verim oluştu. Fiyatı düşük 80 kuruş gibi buda bizim için yeterli bir miktar değil. Eğer bu yıl yeni bir şey açıklanırsa yani pamuğun satışı 5 liraya gelirse biz ancak gelecek yıl ekecek duruma geleceğiz yoksa bu gidişle zor.” dedi.