Maaşlarını alamadıkları için eylem yapan madenciler işten çıkarıldı
Zonguldak’ın Kilimli İlçesi Gelik Beldesi’nde özel bir maden ocağında 2 aylık ücretlerini alamadıkları için ocaktan çıkmama eylemi yapan 7 maden işçisi, işten çıkarıldı.
Türkiye Taşkömürü Kurumu’ndan kiraladığı sahada üretim yapan ve ihale süresinin sona ermesiyle ocakta söküm işine başlayan özel maden ocağı işletmesinde çalışan 13 maden işçisinden 7’si, geçen Pazartesi günü 2 aydır maaş alamadıkları için ocaktan çıkmama eylemi yaptı.
Pazartesi günü sabah 08.30’da ocakta iş başı yapan işçiler, 16.30’da çıkmaları gerekirken çıkmayarak gece boyunca yerin 400 metre altında alacaklarının ödenmesini bekledi. İşverenin Salı sabahı ücretlerini hesaplarına yatırması üzerine işçiler saat 10.30 sıralarında eylemi bitirerek 26 saat sonra ocaktan çıktı.
Ancak eylem yapan işçilerin iş akitleri, aynı günün akşamında maden şirketi tarafından sonlandırıldı. İşçiye kıdem tazminatı, iş güvencesi ve işsizlik ödeneği hakkı tanımayan 4857 Sayılı İş Kanunu’nun, “İşverenin haklı nedenle derhal fesih hakkı”nı düzenleyen 25’inci maddesinin, “Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri” başlıklı 2’nci fıkrası doğrultusunda işten çıkarıldıklarının işveren tarafından kendilerine tebliğ edildiğini söyleyen işçiler, duruma tepki gösterdi.
İşçiler, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan aldıkları işten ayrılış bildirgeleri ile Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü’ne giderek işvereni şikayet etti. İşçilerden 38 yaşındaki Ümit Güneş, 14 yıldır aynı maden ocağında çalıştığını, maaş alamadıkları için yaptıkları eylem sonrası işten çıkarıldıklarını söyledi.
Özel maden şirketinin, kıdem tazminatı ödememek için haklı eylemlerini işyerindeki ahlak ve düzeni bozma sebebi olarak görüp böyle bir yola başvurduğunu düşündüklerini belirten Güneş “3 yıldan bu yana düzenli maaş alamıyorduk. Son ücretlerimizi de alamayınca ocakta eylem yaptık. 2 aylık maaşlarımız ödendi ve dışarıya çıktık. Sonra işveren bize çıkış verdi. Eylem yaptık diye, iş yerinin düzenini bozduğumuz gerekçesiyle çıkış verdi. Biz arkadaşlarla bir araya gelip hakkımızı aramaya çalışıyoruz. Eğer ki bizim haklarımız gözetilemezse, gereği yapılmazsa Madenci Anıtı’nda ailelerle bir araya gelip eylem yaparak sesimizi Ankara’ya duyurmak için elimizden geleni yapacağız.” dedi.
38 yaşındaki Koray Akbulut da ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davrandıkları gerekçesiyle işten çıkarıldıklarını belirterek, “Eğer biz böyle davrandıysak bizim başımızda eylem sırasında iki nezaretçimiz vardı. Eğer böyle bir şey varsa gelsin nezaretçilerimize sorsunlar. Biz ocağın tahkimatını yaparak sağlam şekilde ocağı bırakarak dışarıya çıktık. İnşallah sorunumuz çözülür” dedi.
One Comment