Hüseyin Yahya CEVHER

İran’ın Hava Savunma Sistemleri – Hüseyin Yahya CEVHER

iranin-hava-savunma-sistemleri

İran’ın Hava Savunma Sistemleri – Hüseyin Yahya CEVHER

Uzun süredir kafamız rahattı.
Yeniden başladı.
Rusya, İran’a S-300’leri verecek, veriyor, vermek üzere başlıklı haberler ara ara ısıtılıp servis edilecek.

Hatırlayacak olursak 2007 yılında alım için anlaşma imzalanmış, bugün yarın diye öteleyen Rusya, yaptırımları bahane ederek 2010 yılında vermeyeceğini açıklamış, bunun üzerine de İran uluslararası mahkemelerde hakkını aramış ve Rusya’yı tazminata mahkum ettirmişti. Olayın akabinde de tamamen yerli daha kaliteli bir sistemin yapılacağı dünyaya duyurulmuştu.

Genelde dünya özelde bölge 2011’den beri çalkantılı… Son günlerde yapılan hamleler başka bir sürecin başlayacağının habercisi, izliyoruz.

Nükleer anlaşma, Rusya’nın Suriye’ye yardım ediyor gibi görünerek Suriye’de operasyonlar yapması, Rusya’nın bu hareketlerinin “görünen yüzü”ne yapılan “olumlu(!)” yorumlar falan derken bir anda bayram değil seyran değil İslam İnkılabı yer altındaki füze depolarından birinin bir kısmını neden gösterdi[1] diye sormadan da edemiyor insan.

Neden gösterdi?

Dostlara sevinç kaynağı, düşmanın boğazına düğüm olması için gösterdi.
Yapılan onca olumsuz propagandadan etkilenenleri rahatlatmak için gösterdi.
Sırtını İslam İnkılabına dayamış olan mustazaflara gücün balon olmadığını ispat için gösterdi.

Biz çocukluğumuzdan beri İran’ın yer altındaki füze depolarını, askeri sanayilerini, şehirlerini, tesislerini dinleyerek büyüdük. Bizim buna imanımız aynen İmam Ali(as)’nin “görmediğim Allah(cc)’a iman etmem” açıklamasındaki gibidir. Bugün medyada yer alan S-300 füze savunma sistemi anlaşması ekseninde İran’ın S-300’ü almak istediğini söyleyebiliriz fakat ihtiyacı olduğunu yani muhtaç olduğunu söyleyemeyiz.

Peki İran İslam Cumhuriyeti’nin kendi ürettiği bir hava savunma sistemi var mı? Elinde aktif olarak kullandığı hava savunma sistemi bulunuyor mu?

19 Eylül 2015 günü yapılan açıklamaya göre İran’ın çeşitli bölgelerinde 3700 hava savunma sistemi kurulu olduğu açıklanmıştır. [2] Aşağıda şimdiye kadar açıklanmış ve benim bulabildiğim sistemlerin kısaca özellikleri mevcut.

Mirsad Hava Savunma Sistemi

45 km menzilli Şahin veya 40 km menzilli Şelemçe füzelerinden oluşmaktadır. 60 km’ye çıkarılması için çalışmalar sürmektedir. Bu sistem İngilizce isimleri, Kavosh-Jouiya-Hadi-Hafez olan 4 radarla çalışmaktadır. 150 km’lik alanı tarayan bu sistem, 80 km’de hedefe kilitlenmektedir. 3 boyutlu Hafız radarı ile 250 km’den hedef tespit edilebilecek ve 100 hedefe eş zamanlı kilitlenme yapılabilecektir.

Raad Hava Savunma Sistemi

50 km menzilli Taer füzeleriyle donatılmıştır Katı yakıtla çalışmaktadır. 3.Hordad, Tebes, AlemülHüda, Raad-2 aşamaları ile geliştirilmeye devam edilmektedir.

Ya Zehra Hava Savunma Sistemi

Kısa mesafeli(yaklaşık 10-15 km), 4 füzeli hafif, hızlı taşınabilir hava savunma sistemidir. 2012 yılında dizayn edilen ve çok kısa bir sürede üretilerek hizmete giren bu sistemin ihtiyaca binaen üretildiği belirtilmiştir. (Bu ihtiyaç bana göre tekfirci teröristlerce bölgenin hedef alınmasından sonra doğmuştur zira kısa mesafeli hava savunma sistemine ilk etapta gerek duyulmamaktaydı.)

Herz-9 Hava Savunma Sistemi

12 km menzilli özellikle helikopter, roket, alçak irtifada uçan düşman uçaklarına karşı 2013 yılında geliştirilmiş bir sistemdir. Son teknoloji navigasyon sistemleriyle donatılmış ve hızlı taşınabilir oluşuyla kullanımı kolaydır.

Bavar 373 Hava Savunma Sistemi

İnanç 373 -ki bu sayı ebced hesabına göre Peygamber Efendimiz Hz.Muhammed Mustafa(sav)’nın ismine karşılık geldiği için seçilmiştir- özellikle S-300’lerin “verildi, veriliyor, verilmeyecek” muhabbetine bir cevap olarak başlatılmış henüz operasyonel olarak kullanımda olmayan fakat kullanılmaya başlandığı zaman S-300’lerden daha güçlü bir sistem olacağı belirtilen bir hava savunma sistemidir. 2015 yılının sonlarında bitirilmesi beklenen sistem, Yüce Allah(cc)’ın izniyle Mart 2017’de tam faaliyete geçecektir. Bu sistemle entegre çalışacak olan Fakur emir ve akıllı kontrol sistemi, Resul gelişmiş iletişim sistemi, Seyyid 3 füzeleri, Zülcenah 10×10 askeri aracı[3] geliştirilmiş ve kullanıma sunulmuştur.

Bana göre S-300’ler İran’a gelip operasyonel olarak kullanıma geçmeden Bavar 373 tam faaliyete geçecektir.

Yukarıda bahsi geçenler S-300 yerine kullanılabilecek yani karadan havaya füzelerle donatılmış sistemlerdir. İslam İnkılabı’nın bir çok farklı kategoride onlarca füzesi ve sistemi bulunmaktadır ki bunları bile kısa kısa anlatmak ancak bir kitap yazılırsa mümkün olur. Yazıyı fazla uzatmama adına sadece bu bölüm kısaca incelenmiştir.

Umarım İran’ın S-300’lere veya düşmanın elindeki herhangi bir şeye ihtiyacı olduğunu düşünenlere ufakta olsa bir cevap verebilmişizdir.

Vesselam.

[1] https://www.youtube.com/watch?v=DaQAK3CJv28
[2] http://turkish.irib.ir/haberler/iran/item/343145-iran-%C4%B1n-hava-savunma-sistemleri-3700-e-y%C3%BCkseldi
[3] https://www.youtube.com/watch?v=KC_t8iiC1cY

Related Articles

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to top button