Kaynaklar'dan...

Ereğli’deki eyleme katılan madenci sayısı 500’e çıktı

madenci-eylem-eregli

Zonguldak’ın Ereğli ilçesine bağlı Kandilli beldesinde Hattat Holding’e ait Hema Kömür İşletmeleri’nde kendilerini madene kapatan eylemcilerin sayısı 500’e ulaştı, eylem beldeyi sardı.

Bölgede çalışan diğer madenciler, işçiler için desteğe giderken, aileler de yeraltındaki yakınlarına dışarıdan destek verdi.

Yaklaşık 350 maden işçisi dün sabah 60 arkadaşlarının Hema Kömür İşletmeleri ile Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) arasındaki anlaşmazlık yüzünden işten çıkarıldığını öğrenmelerinin ardından iş bırakarak kendilerini yerin 250 metre altındaki madene kapatmıştı.

350 işçiye bir sonraki vardiyada çalışan 150 işçi daha eklenince sayı 500’e çıktı. Madene süresiz kapanan işçilerin yemek ihtiyaçları Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) tarafından karşılandı.

Civar bölgelerdeki madenlerde çalışan işçilerden de ‘direniş’e destek geldi. Dün madenci aileleri gece geç saatlere kadar maden önünde beklerken, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Armutçuk Müessese Müdürlüğü’nün maden ocağında çalışan madenciler de bu sabah ocağa giderek eylem yapan işçilere destek verdi.

GMİS Armutçuk Şube Başkanı İsa Mutlu, işletmedeki yaklaşık 800 personelden 500’ünün üretimde çalıştığını, onların da sorun çözülünceye kadar eylemlerini sürdürme kararında olduğunu ifade etti.

Mutlu, şunları söyledi: “Bizler TTK çalışanları olarak, bu kardeşlerimizin işsiz kalmasına, işlerinden atılıp aşsız kalmasına ve bu şekilde işveren ile devlet arasında pazarlık unsuru olarak kullanılmasına tepki göstermek için buradayız. Birbirimizin halinden ancak bizler anlarız. Özeli, kamusu aynı çatı altında birlikte mücadele edeceğimizi, birleşmekten ve birlikte mücadeleden geriye durmayacağımızı herkesin bilmesini istiyoruz.”

Hattat Holding cephesinden kendilerine bir haber gelmediğini belirten Mutlu, şu zamana kadar sorunun çözülmesi için bir adım atılmadığını vurguladı.

Mutlu, işçilerin kararlı olduğunu vurguladı: “Ne olacağını biz de bilmiyoruz. Ancak bir adım atılmazsa, işçilere çalışmaya devam edeceklerine yönelik güvence verilmezse, arkadaşlarımız eylemlerinde kararlı görünüyor.”

DHA’ya konuşan İşletme Müdürü Zeki Arslan ise, “Soma olayından sonra madenciliğin yapısı değişti. Hiçbir şey eskisi gibi değil. Arkasından Ermenek olayı oldu. İşverenimiz, TTK’dan devir alınan bu ocağı daha modern bir işletmeye çevirmek istiyor. TTK’ya hazırlık süresi başvurusunda bulunduk. Ama TTK buna olumlu yaklaşmadı” dedi.

Hema’nın sorununun rezervlerin yetersizliği olduğunu söyleyen Arslan, şöyle devam etti: “TTK ile bu konuda mahkemelik olduk. Öngörülen 12 milyon ton kömür çıkmadı ve biz sürekli katların arasında dolaşıp durduk. Ayrıca devlet de maliyetleri artması konusunda adım atmıyor. Bu durum, Zonguldak’ta kaçak kömürcülüğü patlattı. Biz 5 aydır kömür çıkartmıyoruz.”

Şirket yazılı açıklamasında 2005’te TTK’dan ihale ile kiraladığı sahada, ihale sözleşmesinde yer alan 12 milyon ton kömür rezervinin bulunmadığını savunup yeni galerin açılması için süre verilmemesi gibi nedenlerle işçi çıkarmaya başladığıını öne sürmüştü.

Hattat Holding’e ait ocakta bundan önce de 29 işçinin işine son verilince 500 işçi Zonguldak’a yürümüştü. İşçiler yaklaşık altı aydır madende üretimin askıya alındığı söylemişti.

Related Articles

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to top button