Kaynaklar'dan...

Elektrik kayıp-kaçak bedeline yüzde 39 zam yapıldı

kayip-kacak-bedeli

Tüketiciler Birliği Federasyonu (TBF) elektrikte kayıp kaçak bedelinde rekor oranda zam yapıldığını belirterek tepki gösterdi.

Federasyon zammı, ‘geçici iktidardan kalıcı hasarlar’ olarak niteledi. TBF Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, “Sanayi kuruluşlarına ilişkin tarifenin kayıp-kaçak bedelinde yüzde 1,35 indirim yapılırken ticarethanelere ilişkin tarifenin kayıp-kaçak bedelinde yüzde 32, meskenlere ilişkin tarifenin kayıp-kaçak bedelinde yüzde 39.47 oranında zam yapılmıştır.” dedi.

TBF Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, elektrik hizmet bedellerinin belirlenmesine ilişkin 25 Haziran 2015 tarihli Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) kararını değerlendirdi.

EPDK’nın bu kararı ile 1 Temmuz 2015 tarihinden itibaren uygulanacak perakende elektrik tarifelerinin açıklandığını hatırlatan Deniz, buna göre ticarethanelere ilişkin tarifenin aktif enerji bedelinde yüzde 4,1 indirim yapıldığını kaydetti. Deniz, meskenlere ilişkin tarifenin aktif enerji bedelinde yüzde 6,13 oranında indirim yapılırken sanayi kuruluşlarına ilişkin tarifenin aktif enerji bedelinde ise yüzde 1,66 oranında zam yapıldığını belirtti.

Ancak aynı karar ile kayıp-kaçak bedeline rekor oranda zam yapıldığını ifade eden Deniz, “Sanayi kuruluşlarına ilişkin tarifenin kayıp-kaçak bedelinde yüzde 1,35 indirim yapılırken ticarethanelere ilişkin tarifenin kayıp-kaçak bedelinde yüzde 32, meskenlere ilişkin tarifenin kayıp-kaçak bedelinde yüzde 39.47 oranında zam yapılmıştır.” dedi.

Kayıp-kaçak bedeline bu kadar yüksek oranlı zammın en son Ekim 2014’te yapıldığını kaydeden Deniz, o dönemde de kayıp-kaçak bedelinin yaklaşık yüzde 38 oranında zamlandığını belirtti.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 21 Mayıs 2014 tarihinde verdiği kararı ile elektrik tüketiminden alınan kayıp-kaçak bedelinin hukuk devleti ve adalet düşüncesi ile bağdaşmadığına hükmettiğini dile getiren Deniz, bu kararın tüm hukuk yolları tüketilerek kesinleştiğini hatırlattı.

Bu kararı ortadan kaldıracak herhangi bir yasal düzenlemenin de mevcut olmadığına işaret eden Deniz, “Dolayısıyla kayıp-kaçak bedelinin iadesi için tüketicilerin hukuk yoluna başvurmalarının önünde hiçbir engel bulunmamakta olup yüz binlerce tüketici bu yönde tüketici hakem heyetlerinde gerekli girişimleri yapmaktadırlar. Elektrik hizmetinden alınan kayıp-kaçak bedelinin hukuka aykırı olduğuna ilişkin üst düzey bir yargı kararı ortada iken, siyasi iktidara düşen görev; kayıp-kaçak bedeli uygulamasını sonlandırmak olmalıdır. Ancak 7 Haziran Genel Seçimi sonrası, halen geçici nitelikte görev yapan siyasi iktidar, milyonlarca tüketicinin vicdanında rahatsızlık oluşturan bu uygulamayı sonlandırmak yerine rekor oranda zam yapmayı tercih etmiştir.” diye konuştu.

Deniz, yargı kararı ile hukuka aykırı olduğu tespit edilen ve milyonlarca tüketicinin tepkisine yol açan kayıp-kaçak bedelinin elektrik tarifelerinden kaldırılması gerektiğini kaydetti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu