Halk Haber'den...

Doğruluğundan emin olmadığınız içerikleri paylaşmayın!

dikkat-dogrulugundan-emin-olmadiginiz-icerikleri-paylasmayin

Doğruluğundan emin olmadığınız içerikleri paylaşmayın!

-Kim paylaşıyor, ben mi?
-Evet, sen!
-Ama bu kaynak zaten doğru değilse yayınlamaz.
-Acaba?

Hoşumuza giden, mevcut fikirlerimizi destekleyen, kulağımızı tırmalamayan YALAN haberleri kolayca kabul ederiz ve yayarız. Bu anlık bir fayda getirmiş gibi gözükse de uzun vadede bizim ve savunduğumuz/düşündüğümüz fikrin aleyhine sonuçlar doğurmaktadır. Çünkü bir köy haline gelmiş dünyamızda yalancının mumu yatsıya bile kalmadan söndürülmektedir. Tabii ki bu yanlışı yapmamak için biraz daha fazla araştırmacı, biraz daha hassas, biraz daha doğrucu Davut olmanız gerekmektedir. Aksi halde saniyeler içinde Beğen & Paylaş yapmak varken, kim araştıracak haber doğru mu? kime fayda sağlıyor? acaba paylaşan kaynak (kişi, kurum, kuruluş vb.) düzgün tahlil etti mi? diye sorgulayıp o çok kıymetli BOŞ zamanını harcayacak ki?

İyi de kardeşim, herkes yapıyor, biz de yapalım. Boş ver, algıyı yönetelim, ne yapacaksın gerçekleri, gerçekler acıdır, mevcut fikrini destekleyen içerik gördüğün zaman alkışla, zıt bir içerik var ise hemen yalanla, arkana dahi bakma, hemen o bölgeden ayrıl, zira sorgular morgularsın doğru olduğunu falan anlarsın, aman ha!

Halkın çok büyük bir çoğunluğu haberin başlığını okuyor, onu da yanlış anlıyor, içerik de neymiş, başlık ile içerik tutsa ne olur, tutmasa ne olur, sen anlık verdiğin gaza, heyecana, pompaya bak, zorlama…

Peki bu kadar yalan haberin dolandığı bir ortamda gerçek haberi nasıl ayırt edeceğiz?

1.Tavsiyem:
En temizi haber okumamak, siyasetle ilgilenmemek, git dağda çobanlık yap, binlerce yıl önceki klasik yaşam tarzı, doğ-yaşa-öl kendini tehlikeye atma 🙂

Yok arkadaş, yıl olmuş 2017. Okuyacağım, öğreneceğim. Doğrusunu bulacağım diyorsanız naçizane tavsiyelerim.

-Haberi yayınlayan kaynak nedir? Sonuçta haberler haber ajansları tarafından verilmektedir. Hangi haber ajansı yayınlamış? Eğer sosyal medya üzerinden ulaşılmış bir haber ise fotoğraf ve video ile desteklenmiş mi? Tabii ki bu desteğinde montaj olup olmadığını algılayabilecek beceri veya tecrübeye sahip olmak gerekiyor.

-Yalan olmasa da boş beleş haber içeriği de ne yazık ki son dönemde oldukça fazladır. Vurdu, vuracak, vuruyor, geldi, geliyor, açtı, açacak, az kaldı, birazdan, bir daha vurursanız biz de sizi vururuz ha, cak cuk… Bize bir şey katmayan, anlık mutluluk hormonu salgılatıp sonradan tükürdüğümüzü yalatacak içeriklerle de çok ilgilenmemek lazım.

-Hepimizin ön yargıları var ve bunlardan kurtulmak bayağı zor ama elimizden geldiğince bunu azaltmaya çalışmalıyız.

-Diğer kaynaklara, hatta tam karşı kaynaklara da bakınız. Bir olayın delili yoksa, o olay olmuş olsa bile olmuş olduğunu anlatmak için elimizde bir delil olması gerekmektedir.

Her türlü KİŞİSEL YORUM yapılabilir. Analiz ve sentez cümleleri kurulabilir. Bunlar yayınlayanı(kişi, kurum ve kuruluşu) ve takipçisini bağlar, fakat bu bilgiler 3.şahıslara aktarılırken, 3.şahısların sorduğu sorulara ve istediği delillere mantıklı izahatlar getirilemezse fikir ve haber değersizleşir.

Uzun uzun yazmaya gerek yoktu aslında Hucurat Suresi, 6.ayeti okuyalım:
“Ey îmân edenler! Eğer fâsık (yalancı, günahkâr) bir kimse size bir haber getirirse, önce (onun doğruluğunu) iyice araştırın ki bilmeyerek bir topluluğa sataşırsınız da (bu hareketiniz doğru olmadığından) yaptığınıza pişmân olan kimseler olursunuz.”

Son olarak Halk Haber (www.halkhaber.org) kurulduğu günden beri bu hassasiyeti göstererek habercilik yapmaya çalışmaktadır, içeriklerimizde gördüğünüz bir sıkıntı olursa bunu bize bildirmeniz ve bizim kendimizi yeniden kontrol etmemiz çok önemlidir. Her türlü küfür-hakaret içermeyen yorumu şimdiye kadar yayınladığımızı da belirterek çağrımızı sonlandıralım. Vesselam.

Related Articles

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to top button