Kaynaklar'dan...

Depreme karşı alınan önlemlerde(!) 1999’dan daha kötüyüz!

deprem

Türk Mühendis ve Mimar odaları birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası İstanbulŞube Başkanı (İMO) Cemal Gökçe, yapılan çalışmaların, olası bir depremin gece ve gündüz olmasına, büyüklüğüne ve ivmesine bağlı olarak İstanbul’da yaklaşık 50 bin yapının önemli ölçüde hasar göreceğini ortaya koyduğunu söyledi.

Gökçe, Marmara Depreminin 17. yılı nedeniyle düzenlenen basın toplantısında, İMO’un 26 şubesiyle depremle ilgili farkındalık oluşturmak, depremi unutmamak ve depremde yapılanlarla yapılmayanların masaya yatırılması amacıyla eş zamanlı toplantılar gerçekleştirdiğini söyledi. İstanbul’un, 1999 yılından daha kötü bir durumda olduğunu savunan Gökçe, kentin hazırlığının 1999 yılındaki gibi olmadığını, inşa edilen yapıların İstanbul’u çok daha karmaşık ve afet karşısında çok daha güvensiz hale getirdiğini öne sürdü.

Gökçe, Marmara Depreminden sonra Sakarya, Kocaeli ve Yalova’da ortaya çıkan yapı stokunu incelediklerini aktararak, “Gördük ki var olan yapı stokunun yüzde 6’sı yerle bir olmuş, yüzde 7’si ağır hasar görmüş, yüzde 12’si de orta büyüklükte hasar almış. Bu şu anlama geliyor; yerle bir olan yapıda insanlar zaten ölür. Ağır hasar gören yapılarda ölebilirler, yaralanabilirler. Orta ölçekte hasar gören yapılarda da yine ölüm, yaralanma olabilir. Ama o yapılarda oturulamaz. Ortaya çıkan sonuç, yüzde 25 mertebesindeki yapı kullanılamaz hale gelmiştir. Bu bizim açımızdan son derece önemli bir orandır. İstanbul110 kilometre uzakta olmasına rağmen, 30 bin mertebesinde yapı önemli ölçüde hasar görmüştür. Dolayısıyla İstanbul’un burnunun dibinden, yani Marmara Denizi’nin içinden geçen, İstanbul’a 20 kilometre uzaklığında olan, 7 ve üzeri büyüklükte bir deprem olacağını biliyoruz. İstanbul‘a daha yakın olan bu depremin ortaya çıkaracağı can ve mal kaybının bu nedenle düşünülenden çok daha fazla olduğunu düşünüyoruz

Gökçe, İstanbul’daki bina sayısının yaklaşık bir milyon olarak ele alınması halinde bu sayının, bunun yüzde 20’sine tekabül ettiğini dile getirerek, “2,5 milyon insan evsiz kalacak” dedi.

İstanbul’da deprem güvenliği olmayan hastane sayısının oldukça fazla olduğunu ileri süren Gökçe, 1998 yılında İstanbul ve İzmir’deki hastanelere yönelik çok ciddi çalışma yapıldığını, bunlardan yüzde 76’sının deprem güvenliğinin olmadığının ortaya konulmasına rağmen sadece birkaç tanesinin güçlendirildiğini savundu.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu