Maden Mühendisleri Odası sorumluları ilan etti: Enerji Bakanlığı ve Maden Müdürlüğü
Karaman’ın Ermenek ilçesinde 18 işçinin su baskını nedeniyle kömür ocağında mahsur kalmasının ardından Maden Mühendisleri Odası, (MMO) su baskınında sorumluluğun havza madenciliğinin şartlarını dikkate almadan ruhsat veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nde (MİGEM) olduğunu açıkladı.
Odadan yapılan açıklamada, geçmiş yıllarda da ocağın çevresindeki alanda üretim yapıldığı ve eski imalat olarak adlandırılan bu üretim alanlarında biriken suların ocak içerisine deşarj olduğu kaydedildi. Bunun yanında, su baskınının olduğu ocağın bölgesinde üç ayrı rödovans yöntemiyle (maden ocağının işletmesinin kiralama usulüyle devri) üretim yapan ocağın bulunduğu hatırlatıldı.
MMO ocaklarda yapılan üretimle çevrelerinde daha önceki yıllarda yapılan imalatların birbirini nasıl etkileyebileceği bilinmeden planlama ve üretim gerçekleştirildiğini, Ermenek‘te meydana gelen kazanın da havza madenciliği yapılmamasının bir sonucu olduğunu kaydetti.
Açıklamada, “Aynı havzada farklı firmaların, değişik ya da aynı zamanda yaptıkları planlama ve üretimi birbirlerinden bağımsız, habersiz, birbirlerini olumsuz etkileyebilecek şekilde yerine getirilmesi politikası sürdükçe Soma‘da, Elbistan‘da ve son olarak Ermenek‘te yaşanan facialar gelecekte de yaşanabilecektir” denildi.
MMO, MİGEM’in madenlere ruhsat vermekten sorumlu kurum olarak ruhsat verirken havza madenciliğini göz önünde bulundurmadığının altı çizerken, “Bu da planlama ve işletmede parçalı durum doğurmaktadır. Bunun sonucunda aynı sahadaki işletmelerden kaynaklanacak gaz ve su baskınları gibi tehlikeler bilinememekte, önlem alamamaktadır” tespitinde bulundu.
Facianın ikinci sebebi de sektörde uygulanan rodövans ve taşeronlaştırma uygulamalarının parçalı üretim mantığı ile yürütülmesi olarak kaydedildi. MMO, “Kazanın ve kaybedilen canların en büyük sorumluluğu MİGEM‘e aittir” açıklamasını yaptı.
Maden Mühendisleri Odası Türkiye’de maden sektöründeki iş cinayetlerinin 2009’da 92, 2010 yılında 105 işçi, 2011 yılında 77 işçi, 2012’de 61 ve 2014’te 400 civarında işçinin hayatını kaybettiğini belirterek; bunda sorumluluğun MİGEM ve Enerji Bakanlığı kadar, işçi sağlığı iş güvenliğine ilişkin kararları tek başına alan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda da olduğunun altını çizdi.
MMO, işçi sağlığı ve güvenliğine ilişkin kararların alınmasında, üniversiteler, sendikalar, kamu kurumu niteliğindeki meslek odalarının (TTB, TMMOB) görüşlerinin alınmasını gerektiğini belirtirken, şu açıklamada bulundu: “Bundan önce olduğu gibi “gerekenler yapılacaktır” gerekçesinin arkasına sığınılmadan gerçek sorumlular belirlenmeli, maden mühendisleri, teknik nezaretçi ve diğer çalışanlar günah keçisi olarak seçilmemelidir.”